آشنایی با اهداف پرورشی و اصول و رویکردهای نوین آموزشی پژوهشکده اختر (نویسنده: مهشید مشرقی خراسانی)

اصول، عناصر و مبانی روانشناختی حاکم بر آموزش ها، اهداف زیبا و خارق العاده ما جهت رشد و پرورش هر چه بهتر کودکان این مرکز و این استان چیست؟

رویکرد آموزشی نوین پژوهشکده اختر چیدمانی پروژه محور و در عین حال متمرکز بر تقویت هوشهای چندگانه، رویکرد انسان گرا، طبیعت گرا و رشد همه جانبه کودکان بوده و فرایندی پیش رونده وهمچنان در حال تکوین است… در عصر حاضر که همه چیز مدام در حال رشد، تغییر، دگرگونی و به روز شدن است، نمی توان یک رویکرد خاص و یا یک سیستم را ملاک قرار داده و چندین سال بر اساس همان رویکرد پیش رفت.ما در پژوهشکده اختر، با احترام به همه رویکردها، خودمان را به یک رویکرد خاص محدود نمی کنیم. زیرا انتخاب یک رویکرد، ما را در محدوده اجرای فعالیت های همان رویکرد نگه می دارد. در حالی که گاهی وابسته شدن به یک رویکرد، جلوی امتحان کردن بقیه فعالیت های جذاب را می گیرد و مرکز و مربیان را وفادار به اجرای همان رویکرد خواهد کرد. در هر صورت: تجربه ثابت کرده که گرچه تمرکز اصلی آموزش ما بر روی کودکان است ، اما نقش مربیان و والدین و ارتباط آنها با هم بسیار مهم و اساسی است…
در طول سالها کار، تلاش، اندیشیدن و آموزش به کودکان، بر این باورم که برنامه ریزی پرورشی، تربیتی و آموزشی و چیدمان درست آن فرآیندی بسیار پیچیده بوده و نیازمند تجربه، کار عملی بسیار با کودکان و همچنین دانش گسترده از مراحل رشد، شناخت ، توانایی یادگیری و درک علایق و نیازهای آنان می باشد و از آنجا که باید همسو با اصول اعتقادی و فرهنگی جامعه طراحی و اجرا گردد، بنابراین مستلزم تعهد و مسئولیت بسیار است…
کودکان امروز از هر نظر با نسل های گذشته تفاوت دارند و در نتیجه، آن نظام آموزشی که برای نسل های گذشته خوب و کاربردی بود، برای کودکان امروز و فرزندان ما کسالت بار و غیر کاربردی است … در عصر تکنولوژی، سرعت و رقابت های جهانی، اگر بخواهیم نسل فردای ایران را همگام با تغییرات روز جهان و نظام آموزشی جدید به پیش ببریم تا از رشد و پیشرفت عقب نمانند، باید الگوهای آموزشی جدید و پویا را بومی سازی کرده، در اختیار کودکانمان قرار داده و اجازه دهیم که با فکر بهتر، مسائل کوچک و بزرگ را حل کرده و کره زمین را به جای بهتر امن تر و آرام تر برای زندگی آیندگان تبدیل کنند در جهانی که علم و اطلاعات بیداد میکند و تکنولوژی حتی به دورافتاده ترین مکانها هم راه یافته و هر سه ثانیه یک بار علم به روز میشود، مهمترین سوال ما در حوزه آموزش و تعلیم و تربیت کودکان این است که چگونه کودکان را برای دنیای آکنده از تغییرات آماده کنیم و چه چیزی به آنها بیاموزیم؟ کودکان امروز در سال 2050 سی و چندساله خواهند بود و کودکانی که امروز متولد می شوند نیز در ابتدای قرن بیست و دو مشغول زندگی در جهانی هستند که اصلا قابل پیش بینی نیست.
کودکان امروز آیندگانی هستند که در دنیای پرپیچ و خم فردا باید هویت خود را پیدا کرده و رسالت و مسیر خود را گم نکنند. عقب مانده از زمان و جهان نباشند و بتوانند مهارت های لازم برای زندگی در قرن حاضر و گذار از عصر اطلاعات و تکنولوژی و تحولات بشری را داشته باشند.

بسیاری از کارشناسان متدهای آموزشی اعتقاد دارند که در مراکز آموزشی باید به جای آموزش های پیشین، بیشتر بر توانایی کنار آمدن با تغییرات و حفظ تعادل روانی در موقعیت های ناشناخته به منظور تطابق و کنار آمدن با جهان آینده تاکید کنیم.

پژوهشگران این مرکز با مطالعه، تحقیق، بررسی و طرح ریزی سیستم های نوین آموزشی پیش از دبستان و الگوهای جهانی و با در نظر گرفتن ارزشهای اجتماعی، فرهنگی و اخلاقی کشورمان و همچنین چشم اندازهای آینده ، ویژگی های مهم و قابلیت های کاربردی را پیدا کرده و این آموزش و دانش جدید را نه تنها لازم و ضروری بلکه واجب دانسته اند… یکی از این ملزومات آموزشی، رسیدگی و توجه به روح و روان ، شخصیت ، ادب و اخلاق گرایی ، احترام، مهارت های ارتباطی و اجتماعی و همچنین آموزش تمرکز، صلح درونی، معنویت و خودآگاهی لحظه به لحظه به کودکان امروز است.
ما و همکارانمان بعنوان روانشناسان کودک، پژوهشگران حوزه کودک و فعال سیستم تعلیم و تربیت و توانبخشی کودکان، با سالها تجربه خدمت به کودکان این مرز و بوم و با در نظر گرفتن رسالت روشنمان که شکوفایی شخصیت و هوش آینده سازان کشور عزیزمان میباشد، به نتایج فوق العاده بزرگی رسیده و در تمام این زمینه ها ، کمبودها و نقاط ضعف بسیاری را در جامعه دیده و لمس می کنیم. در نظر داریم که بیش از تاکید بر آموزشهای تکراری و طوطی وار، روی آموزشهای ریشه ای و اخلاقیات و مهارتهای کودکان امروز کار کنیم …

یکی از اهداف اصلی ما ساختن دنیایی امن، شاد و پر از انگیزه برای کودکان است و در این راستا پژوهشکده اختر نه تنها در استان کرمان، بلکه در کل ایران اولین و تنها مرکز و ارگانی است که در وحله اول و قبل از هر آموزشی، نخست برای تمام پرسنل مربیان کمک آموزشی و حتی پرستاران وخدمه نظافتی خود در تمام طول تابستان کارگاه ها و کلاسهای مختلف و فشرده آموزشی و تربیتی را زیر نظر متخصصان هر حوزه برگزار می کند و مربیان می آموزند که چگونه توانمند و ماهرانه در برخورد با کودک شما بهترین رفتار و عکس العمل را داشته و علاوه بر بهبود رفتارهای خود، بتوانند این مهارت های ضروری را به بهترین شکل به کودکان کلاس نیز آموزش دهند،

کلاسهایی از جمله :


*مهارت کنترل احساسات و هیجانات، از جمله خشم، استرس و ترس
*فن بیان و language body (زبان بدن ان-ال-پی)
*زبان کودکان چیست؟
*فرق بین اقتدار، جدیت و خشونت
*مدیتیشن و آرام سازی ذهن و تمرکز
هوش های چندگانه گاردنر
*چگونه دنیا را از دریچه نگاه کودک ببینیم (تطبیق سازی)
*هنر شاد بودن
معیارها و استانداردهای رفتاری در کلاس و مهدکودک (شکل گیری رفتارهای درست در کودکان)
آرامش و صبوری خوش بینی (مدیریت کشمکش ها و ناسازگاری ها در بین کودکان و بزرگسالان)
*توسعه فردی و مهارت های ارتباطی ، فن بیان قوی و گفتار زیبا
*راهبردها و استراتژی های مدیریت کلاس
*تئاتر ، نمایش، هنر و خالقیت
*انواع کودکان، انواع تیپ های شخصیتی کودکان و نحوه درست برخورد با هر کودک
*انواع بازی های آموزشی و خالق، بازیهای حرکتی، رقابتی، فکری و انواع بازیهای آوازین
*مهارتهای اجتماعی و آداب معاشرت
*ایمن سازی و بهداشت و مراقبتهای اولیه
*کارگاهها و کلاسهای مختلف مربوط به مسائل کودکان و روانشناسی کودک
*شناخت حقوق کودک (کنوانسیون جهانی حقوق کودکان)

و همه این فرآیند توانمندسازی پرسنل، به این دلیل است که می خواهیم فرزندان شما در محیطی سرشار از حس آرامش، عشق و خلاقیت و زیر نظر افرادی متخصص و کاردان با آستانه صبر و تحمل بالا رشد کنند و شخصیت آنها در نخستین سالهای کودکی، که مهمترین سالهای شکل گیری شخصیت است، به بهترین، کامل ترین و والاترین درجه رشد و شکوفایی برسد.

نهایت هدف و رویکرد آموزشی و تربیتی پژوهشکده اختر این است:

کودکان امروز، باید بتوانند جامعه فردا را بهبود ببخشند. نسل های بعدی باید بتوانند با تفکری خلاق، با اعتماد به نفس و تمرکز، با انگیزه، عشق و با همکاری و همدلی، نام کشورمان را در همه جهات از میان همه رقابت های فرهنگی جهان و کشورهای همسایه همچون ترکیه، عربستان و هند در دنیای پیچیده و مدرنی که در پیش روی است، بالا بکشند و فرهنگ غنی جامعه خود را به جهانیان نشان دهد…

اهداف آموزشی و تربیتی پژوهشکده اختر:

پرورش و رشد همه جانبه کودکان از جهات جسمی، حرکتی، زبانی، گفتاری، عاطفی، هیجانی، ذهنی، شناختی و اجتماعی رشد و آموزش کودک در همه جنبه های مختلف فیزیکی، شناختی، اجتماعی، هیجانی و اخلاقی حمایت از حس کنجکاوی و شوق یادگیری و تلاش در جهت زنده نگه داشتن این شوق به گونه ای که کودکان به یادگیرندگان دائمی، تلاشگر،جستجوگر و باانگیزه تبدیل شوند. تقویت انعطاف پذیری در برابر تغییرات که اصلی انکارناپذیر از زندگی است و ایجاد توانایی تغییر دادن الگوهایی که دیگر برای زمان حال مناسب نیست. ایجاد باور تلاش کردن برای افزایش بهبود کیفیت زندگی خود و دیگران…
کودکانی که از مهد اختر فارغ التحصیل شده و وارد مدارس ابتدایی و اجتماع می شوند از نظر اعتماد به نفس ، کلام و بیان، مهارت های ارتباطی و اجتماعی، ادب و نزاکت، احترام به همنوع و بزرگتر، سخاوتمندی و توانگری، توانایی حل مسئله، مدیریت و هوش، ارزش به زمان، تلاشگری، مسئولیت پذیری، مهربانی و سایر صفات و روحیات خوب و انسانی، بهترین بوده و در آینده انسانهایی فوق موفق باشند تا بتوانند با استفاده از تکنیک ها و آموزش هایی که از مشاوران ، متخصصان و مربیان عزیز ما آموخته اند، در تمام طول زندگی و حتی در سخت ترین شرایط ، احساسات و رفتار خود را کنترل و مدیریت کنند. از پس تمام کارهای خود و مشکلات ، سختی ها و چالش ها برآیند و جزو مسئول ترین و با انگیزه ترین و اخلاق مند ترین افراد جامعه ایران باشند و بتوانند جامعه بهتری را رقم بزنند.

دیدگاهتان را بنویسید